De Verpakkingswet (VerpackG) regelt het op de markt brengen, de terugname en de hoogwaardige terugwinning van verpakkingen door de productverantwoordelijkheid voor die verpakkingen vast te stellen overeenkomstig artikel 23 van de KrWG.
Dit resulteert onder meer in de deelnemingsplicht voor handelaren, onlinehandelaren en fabrikanten van goederen die deze eerst verpakt distribueren.
Iedereen die voor het eerst bedrijfsmatig verpakkingen in omloop brengt en niet op grond van § 12 van de verpakkingswet (VerpackG) is vrijgesteld, is onderworpen aan de verplichting tot deelname aan het systeem. Er wordt geen rekening gehouden met de grootte van de onderneming en de aard van de handel.
De Verpakkingswet (VerpackG) bepaalt dat alle verpakkingen een licentie moeten hebben. Deze zogenaamde volledige registratie omvat onder meer verkoopverpakkingen, meermalige verpakkingen en transportverpakkingen.
Distributeurs van serviceverpakkingen moeten de aangeboden verpakkingen in licentie geven. Hier bestaat echter de mogelijkheid om de systeemdeelneming over te dragen aan de pre-distributeur en reeds gelicentieerde verpakkingen te kopen.
U kunt de verpakkingslicenties voor uw verkoopverpakkingen afsluiten met een dubbel systeem, zoals het Dual System Zentek.
Het Centraal Bureau Verpakkingsregister (ZSVR) controleert de naleving van de Verpakkingswet (VerpackG). Zij houdt een openbaar register bij (LUCID) waarin bedrijven hun bedrijf en hun merken (inclusief eigen merken) moeten registreren. Naast de inschrijving in het LUCID-register moeten daar ook regelmatig gegevens over de aan deelneming onderworpen verpakkingen worden verstrekt.
Aan de volgende punten moet worden voldaan:
Producten van bedrijven en merken die niet naar behoren zijn geregistreerd, mogen in Duitsland niet worden verkocht.
Overtredingen kunnen worden bestraft met boetes tot 200.000 euro overeenkomstig § 36, lid 2, van de VerpackG.
De Verpakkingswet (VerpackG) schept een wettelijk kader voor registratie- en systeemdeelnameplichtige bedrijven met zogenaamde verpakkingen. Zij vervangt in 2019 de voorheen geldende verpakkingsverordening. De doelstellingen van de Verpakkingswet (VerpackG) zijn een verantwoord gebruik van hulpbronnen en de bescherming van het milieu. Deze doelstellingen moeten worden bereikt door:
Volgens de voorschriften van de verpakkingswet (VerpackG) is iedereen die in Duitsland op commerciële basis goederen in verpakkingen in omloop brengt, verantwoordelijk voor de verwijdering ervan. Aangezien de ondernemingen hun verpakkingen niet persoonlijk bij de eindverbruikers kunnen inzamelen, stelt de wetgever hen in staat deze taak via een licentie over te dragen aan een of meer duale systemen.
Deze organiseren de inzameling, sortering en recycling van verpakkingen via de gele en blauwe vuilnisbakken en openbaar geplaatste glasbakken. Zo zorgen de dubbele systemen ervoor dat het verpakkingsmateriaal na gebruik zoveel mogelijk kan worden gerecycleerd.
Op die manier voldoen bedrijven aan de eisen van de verpakkingswet (VerpackG) en kunnen zij er zeker van zijn dat hun verpakkingen overeenkomstig de wet worden verwijderd en zoveel mogelijk worden gerecycleerd. Bovendien gaat het vooral om grondstofbesparende recycleerbare materiaalkringlopen. Om bedrijven ertoe aan te zetten belang te hechten aan duurzaam verpakkingsmateriaal, moet een ecologisch verantwoorde verpakking bij licentie minder kosten. Deze worden gekenmerkt door het feit dat hun individuele componenten gemakkelijk kunnen worden gescheiden in sorteerinstallaties en bestaan uit recycleerbaar materiaal. De federale regering onderzoekt regelmatig of en in hoeverre de recyclingquota kunnen worden verhoogd.
Verpakkingsmateriaal | Recyclingpercentage | |
---|---|---|
sinds 2019 | vanaf 2022 | |
Glas, aluminium en metalen | 80 % | 90 % |
Papier/Karton | 85 % | 90 % |
Drankverpakking | 75 % | 80 % |
Andere samengestelde verpakkingen | 55 % | 70 % |
Plastic | 58,5 % | 63 % |
Alle ondernemingen die goederen op de markt brengen zijn verplicht het bedrijf en de bijbehorende merknamen (inclusief huismerken) te registreren bij het Centraal Verpakkingsregister (ZVSR).
Voor fabrikanten en eerste distributeurs van verpakte goederen geldt een verplichting: gevulde productverpakkingen die als verpakkingsafval bij particuliere eindverbruikers en soortgelijke bronnen (bv. hotels, ziekenhuizen, overheidsdiensten, enz.) terechtkomen, moeten aan het duale systeem deelnemen, d.w.z. een licentie hebben.
In Duitsland geproduceerde verpakkingen moeten worden goedgekeurd door degene die ze als eerste met goederen gevuld verkoopt (uitzondering: dienstverpakkingen). Zo moet een fabrikant van wasmiddelen die zijn B2C-producten aan een detailhandelaar verkoopt, een licentie verlenen voor de productverpakking. Indien de detailhandelaar rechtstreeks via een webwinkel aan eindverbruikers zou leveren, zou hij een licentie voor het verzendingsmateriaal moeten verlenen.
Volgens de wet wordt degene die op commerciële wijze goederen invoert in het toepassingsgebied van de Verpakkingswet beschouwd als eerste distributeur. Als een onlinehandelaar bijvoorbeeld goederen uit China invoert, is hij verplicht een vergunning te verlenen voor al het verpakkingsmateriaal.
Degenen die huismerken distribueren zijn verantwoordelijk voor verpakkingslicenties en registratie bij het Centraal Verpakkingsregister.
Exploitanten van elektronische marktplaatsen moeten nagaan of de handelaren die via hen actief zijn, over de juiste vergunningen beschikken voor de gebruikte verpakkingen. Indien het bewijs niet kan worden geleverd, is het de betrokken handelaar verboden te verkopen. De betrokken handelaar moet door de exploitant van de elektronische marktplaats als winkelier worden geweigerd.
Bij dropshipment is de verzender van de goederen verantwoordelijk voor het verstrekken van de verpakkingslicenties. Dropshippers moeten nagaan of de verzender voldoet aan zijn systeemdeelnameverplichting volgens VerpackG en een bewijs vragen.
In het geval van een fulfilmentpartnerschap is de opdrachtgevende detailhandelaar vanaf 1 juli 2022 zonder uitzondering verantwoordelijk voor de verpakkingslicenties. De verlener van uitvoeringsdiensten is onderworpen aan een controleverplichting: hij moet nagaan of de handelaren die via hem handelen hun verplichting tot deelname aan het systeem nakomen. Zonder bewijs gelden een distributieverbod en een algemeen verbod op alle fulfilmentdiensten (opslag, verpakking, verzending).
Er bestaat een terugname- en terugwinningsverplichting voor producenten en eindverkopers van herbruikbare verpakkingen. De eindverkopers moeten de eindverbruikers ook op passende wijze informeren over de terugnamemogelijkheden en het doel daarvan.
In het buitenland gevestigde ondernemingen kunnen een gevolmachtigde vertegenwoordiger in Duitsland aanwijzen om namens hen de verplichtingen uit hoofde van de VerpackG na te komen.
Fabrikanten van transportverpakkingen, verkoopverpakkingen, herbruikbare verpakkingen en secundaire verpakkingen die gewoonlijk niet als afval worden gegenereerd door de eindverbruikers, moeten aantonen dat zij voldoen aan de terugname- en terugwinningsvereisten.
Naast het registreren bij het Centraal Bureau via het openbare portaal }LUCID-bedrijven moeten ook gegevensrapporten bij hen indienen. Dit betekent: Elke verpakking die u vanuit een dubbel systeem (bijvoorbeeld via zmart) heeft gelicenseerd, moet onverwijld aan het centrale kantoor worden gemeld.
Als duaal systeem melden wij aan het centrale bureau ook de hoeveelheden verpakkingen die u bij ons in licentie heeft, met vermelding van uw persoonlijk registratienummer. Zo kan worden vastgesteld of er sprake is van afwijkende hoeveelheidsopgaven. Ook hier geldt: onjuiste of niet-vermelde gegevensrapporten kunnen worden bestraft met boetes tot 200.000 euro.
De meldingen die u aan de ZVSR moet doen met uitsluiting van de betrokkenheid van derden omvatten:
Uw bedrijf moet deze volledigheidsverklaring laten opstellen door een door het centraal orgaan erkende deskundige. Ook als u de bovengenoemde hoeveelheden niet bereikt en u dus bent vrijgesteld van de volledigheidsverklaring, kan de ZSVR er in geval van twijfel een eisen.
Weet u niet zeker of u een licentie voor verpakkingen nodig hebt?
Wij adviseren u graag. Gratis en vrijblijvend.
Bel ons op:
2203 8987 700 (ma. - vr. 09:00 - 17:00)
Of stuur ons een e-mail op:
kundenservice@zmart.de
We horen graag van u.