De Duitse verpakkingswet (VerpackG)

Sinds 2019 is het voor verkopers in Duitsland verplicht om te voldoen aan de Duitse verpakkingswet, ook bekend als VerpackG (Verpackungsgesetz). Deze wet heeft in 2019 de eerdere verpakkingswetgeving in Duitsland vervangen. De VerpackG is ontworpen om de verantwoordelijkheid van producenten en distributeurs met betrekking tot verpakkingen te reguleren, met als hoofddoel het bevorderen van recyclinginspanningen en het verminderen van de milieu-impact van verpakkingsmaterialen. Als gevolg hiervan zijn verkopers, online retailers en fabrikanten op de Duitse markt verplicht actief deel te nemen aan dit proces. Zij moeten ervoor zorgen dat de verkoopverpakkingen van hun producten op een milieuvriendelijke manier worden verwijderd of gerecycled.

Wat is de Verpakkingswet?

De Verpakkingswet (VerpackG) regelt de productie, verkoop en milieuvriendelijke verwijdering van verkoopverpakkingen. In overeenstemming met artikel 23 van de Wet inzake het beheer van afvalstoffen in de kringloopeconomie (KrWG) definieert deze wet de verantwoordelijkheid voor verpakkingen. Detailhandelaren, online detailhandelaren en fabrikanten zijn daarom verplicht om actief deel te nemen aan het verwijderings- en recyclingproces. Dit omvat ook de verplichting om een verpakkingslicentie te verkrijgen om ervoor te zorgen dat hun verkoopverpakkingen op de juiste manier worden verwijderd of gerecycled.

Voor wie geldt de Verpakkingswet?

De Verpakkingswet (VerpackG) is van toepassing op alle bedrijven die in Duitsland verpakte goederen op de markt brengen. Dit omvat fabrikanten, importeurs, online detailhandelaren en detaillisten. Kleinere bedrijven en zelfstandigen* worden ook getroffen, ongeacht de gebruikte hoeveelheid verpakking. Betrokken bedrijven zijn verplicht zich in te schrijven in het LUCID-verpakkingsregister en hun verpakkingen te registreren met een duaal systeem om een correcte verwijdering en recycling te garanderen.

Verpakkingslicenties

De Verpackunggesetz omvat verpakkingsvergunningen, die van invloed zijn op producenten en initiële distributeurs van verpakkingen. Volgens de VerpackVO moeten zij deelnemen aan een duaal systeem of hun eigen terugnamesystemen opzetten, waarvoor registratie- en licentiekosten nodig zijn. Gebruik onze online calculator om uw kosten te berekenen en uw verpakkingen te licenseren!

Kosten voor verpakkingslicentie berekenen
Wijzigingen in de Verpakkingswet per 1 juli 2022

Innovaties in de verpakkingswet

Sinds 1 juli 2022 is het verboden om verpakte goederen te verkopen zonder tijdige registratie door de fabrikant. Elektronische marktplaatsen en fulfilmentdienstverleners nemen nieuwe verantwoordelijkheden op zich.

Zij mogen alleen verpakkingen aanbieden als de betreffende postorderbedrijven en onlineverkopers hun verpakkingen in overeenstemming met de eisen hebben behandeld en zijn geregistreerd in het LUCID-verpakkingsregister. Daarnaast moeten alle fabrikanten die voor het eerst verpakte goederen in Duitsland in omloop brengen zich registreren, ongeacht het soort verpakking.

Klik hier voor registratie-instructies

Welke soorten verpakkingen vallen onder de verpakkingswet?

De herziene Verpakkingswet heeft ook gevolgen voor transportverpakkingen. In tegenstelling tot verkoopverpakkingen, die onderworpen zijn aan een licentieplicht, hoeven transportverpakkingen niet op dezelfde manier te worden gelicentieerd als systeemdeelnemende verpakkingen.
Volgens artikel 15, lid 1, van de Verpackunggesetz vallen hieronder de volgende verpakkingen: 

  • Transportverpakkingen 
  • Verzendverpakkingen 
  • Verkoop- en secundaire verpakkingen die na gebruik normaliter niet bij de particuliere eindverbruiker terechtkomen 
  • Verkoopverpakkingen en secundaire verpakkingen die niet compatibel zijn met het systeem overeenkomstig artikel 7, lid 5 
  • Verkoopverpakkingen die schadelijke stoffen bevatten 
  • Verpakking die opnieuw kan worden gebruikt 
  • Serviceverpakkingen 
  • Drankverpakkingen die niet kunnen worden geretourneerd en waarop overeenkomstig paragraaf 31 statiegeld moet worden betaald


Verkoopverpakking Definitie: Verkoopverpakking is een verpakking die meestal gevuld met goederen aan de eindconsument wordt aangeboden. Het wordt gebruikt om het product te beschermen, om een veilige levering aan de consument te garanderen, om informatie over het product te geven en ook om marketingfuncties te vervullen.

Weet u niet zeker of uw verpakking onderhevig is aan systeemdeelname?

We helpen je graag verder:

Als je vragen hebt, staat onze klantenservice klaar met deskundige kennis. Wij kennen de antwoorden op je vragen en staan klaar met hulp en advies. Of u nu een kmo of een klein bedrijf bent: wij zijn uw partner voor verpakkingslicenties!

Meldplicht VerpackG

Naast de registratie bij de Zentrale Stelle (ZSVR) via het openbare portaal LUCID, moeten bedrijven ook alle verpakkingen die bij een duaal systeem gelicentieerd zijn (bijvoorbeeld via Zmart) aan de ZSVR doorgegeven worden. Als duaal systeem regelen wij dit voor u. Wij geven de hoeveelheden aan verpakkingen die u bij ons heeft gelicentieerd door aan de ZSVR, onder vermelding van uw persoonlijke registratienummer. Hierdoor kan worden gecontroleerd of er afwijkende hoeveelheden worden gerapporteerd. Ook hier geldt: Onjuiste of niet-verstrekte gegevensopgaven kunnen bestraft worden met geldboetes tot 200.000 euro.

De volgende meldingen moet u zonder derden indienen:

Melding van geplande hoeveelheden

Voor aanvang van een nieuw kalenderjaar dient u alle verplichte verpakkingsmaterialen te licentiëren die u van plan bent in het komende kalenderjaar in omloop te brengen. Verpakkingsmaterialen die reeds zijn gelicentieerd door uw leveranciers zijn hierbij uitgesloten.

Aanpassingen van geplande hoeveelheden

Indien u gedurende het jaar constateert dat u meer of minder verpakkingsmateriaal in omloop zal brengen dan oorspronkelijk gepland, kunt u deze wijzigingen eenvoudig doorvoeren via ons klantenportaal.

Eindjaarsmelding

Aan het einde van een kalenderjaar (uiterlijk aan het begin van het volgende jaar) moet u de einjaarsmelding indienen bij de ZVSR en bij uw duale systeem. Hier kunt u uw hoeveelheden nogmaals aanpassen en eventueel extra licenties verkrijgen, zodat de uiteindelijke totale hoeveelheid de daadwerkelijk op de markt gebrachte verpakkingshoeveelheden van het jaar omvat.

Verklaring van Volledigheid 

Volgens de Verpakkingswet zijn bedrijven verplicht om een erkende deskundige van het Centraal Bureau in te schakelen en een gecertificeerde verklaring van volledigheid in te dienen als ze bepaalde de minimis-limieten overschrijden. Deze zijn 80.000 kg voor glas, 50.000 kg voor papier, karton en karton en 30.000 kg voor alle andere materialen.

Duurzaamheid en circulaire economie

Doelstellingen van de Verpakkingswet (VerpackG)

De doelstellingen achter de Verpakkingswet (VerpackG) zijn het bereiken van verantwoord gebruik van hulpbronnen en het beschermen van het milieu.

Deze doelen moeten worden bereikt door:

  • Vergroten van de recyclebaarheid van verpakkingen
  • Het verminderen van verpakkingsafval
  • Recyclingpercentages verhogen
  • Producentenverantwoordelijkheid voor de levenscyclus van verpakkingen
  • Bevorderen van het gebruik van milieuvriendelijkere materialen voor verpakkingen
  • Verantwoordelijkheid voor inzameling, hergebruik en recycling

De belangrijkste punten van VerpackG in het kort